Parfüm bolt - parfümök online áruháza!

Parfümök tudománya

Mi is az a parfüm?

A szó a latin "per fumum", vagyis „füstön át” kifejezésből származik, ami a kábító illatú tömjénre vezethető vissza. A tömjént füstáldozatok bemutatásához, halottak bebalzsamozásánál, valamint vallási rituálék során alkalmazták.

A parfümök történelme több, mint ötezer évre tekint vissza. Az első illatszer féleséggel, a tömjénnel az égiek kegyelmét igyekeztek elnyerni az emberek. A testszag ellen alkalmazott, immár valóban a parfümök korai elődjének tekinthető illatszereket a perzsáknak köszönhetjük. Az általuk feltalált illatelegyeket az arabok fejlesztették tovább; ők kezdték először használni az alkoholt a parfümök készítésénél. Germániában a nyírfavíz és a gyógyfüves főzetek terjedtek el. Az inkák a halottaikat balzsamozták be illatos kivonatokkal, míg az aztékok aroma terápiát végeztek az erős illatszerekkel. A parfümök korai formái egyre népszerűbbek lettek szerte a világon.

A valódi parfüm Frangipani olasz illatszerész nevéhez köthető: ő oldotta fel először égetett szeszben a különböző illatanyagokat, s ezzel a XVI. században megszületett a mai értelemben vett parfüm.

Az illatszerész szakma jelentős változásokon ment keresztül a történelem során, miként a vásárlóközönség és a parfümhasználati szokások is folyamatosan változtak. A II. világháború után jelentek meg az első nagy illatszer kreátorok, amelyek rövid időn belül meghatározó szereplők lettek a parfümök piacán: Arden, Rubinstein, Armani, Dalí, Givenchy, Estée Lauder, Kenzo, Dior...,

Női parfümök

Férfi parfümök

Parfüm akció

 

  A kezdetektől napjainkig

 A középkorban a növényeket fertõzõ betegségek megelõzésére használták, míg keleten a parfümök inkább érzéki örömök ígéretét hordozták. Az Egyház elítélte az alkimistákat. Ezen idõszak alatt a keresztes lovagok új alapanyagokat és illat elõállító technikákat hoztak keletrõl. A kínaiak és arabok nyomában járva az európai alkimisták is rátaláltak az etil alkoholra és a desztillációra. Marco Polo utazásai hatalmas lökést adtak a fûszerkereskedelemnek. Úgy hitték, hogy a kellemes illatoknak fertõtlenítõ hatásuk van és megvédenek a járványoktól. A gazdagok “illat labdákat” hordtak magukkal melyet pézsmával, ámbrával vagy aromás gyantával töltöttek. Az illatok használata új életstílust vezetett be. A költõk szenvedélyesen ünnepelték a nõiességet. Az Egyház szigorú figyelmeztetése ellenére a korabeli hölgyek és urak illatos fürdõket vettek, hogy elmerülhessenek az érzéki élvezetekben.
 A Reneszánsz idõszak alatt királynõk és kurtizánok versengtek az elsõ itáliai alkimisták által elõállított titkos képletek megszerzése érdekében és felfedezték az Ázsiából és Amerikából behozott illat alapanyagokat. A reneszánsz új életszemléletet hozott. Építészek, mérnökök, mûvészek és tudósok utazgattak szerte Európában. A hatalommal, pénzzel bíró patrónusok hatására a mûvészetek felvirágoztak. Az elsõ kémiai értekezések elkezdték kiszorítani az alkímiát és annak receptjeit. Vasco de Gama, Columbus, Magellán, mind híres felfedezõ, új alapanyagokat hoztak Amerikából és Indiából : kakaót, vaníliát, Peru balzsamot, dohányt, borsot, szegfûszeget, kardamomot ... Az udvarban híres kurtizánok és befolyásos asszonyok versengtek egymással a szépség … vagy a mérgek titkának megszerzéséért. A spanyol és olasz parfümkészítõk elhagyták hazájukat (és a Medici családot) és üzletet nyitottak Párizsban. A parfümmel illatosított kesztyûk hamarosan egész Franciaországban elterjedtek.
 A klasszicista idõkben Versailles-ban az illatok kultusza mámorító magasságokba emelkedett. A kesztyû-, illat- és púderkészítõk szövetségbe tömörültek, és együtt fejlesztették tovább tudásukat. Versailles lett a világítótorony, diktálva a divatot, szokást és praktikákat. Négy év alatt a Napkirály csak egyszer fürdött! Mindenki ápolatlan volt, így a férfiak és nõk túlzó mennyiségû parfümöt és kozmetikumot használtak. A Parlament felhatalmazta a kesztyûkészítõ mestereket a parfümkészítõ titulus használatára, melyet késõbb "púderkészítõre" módosítottak. Montpellier és Grasse versengtek az olyan medicinális növények kultúrájának megteremtéséért, mint a szegfû, viola, jázmin, rózsa, tubarózsa és leander.
 A felvilágosodás kora. Frizurák, make-up és parfüm. Ezen idõszak alatt a nõk lelkiismeretesen követték a csábítás kódexének mesterfogásait és meghajtották fejüket a divat önkényuralma elõtt. XV. Lajos udvarát csak “parfüm udvarnak” hívták. A parfümök naponkénti váltása kötelezõ volt. WC ecetek kezdtek elterjedni. Ez volt a gondtalan boldogság és ünneplés kora, melynek központja Marie Antoinette volt. A magazinok és újságok szolgáltak a nõi elegancia kánonjának meghatározóiként, melyet aztán kínos pontossággal tartottak be. A higiénia újra divatba jött. Az illatízlés több kifinomult kompozíciót hozott létre, mely nagyban hozzájárult az elsõ híres párizsi illatházak jövedelmezõségéhez. A Grasse vegyészek jól prosperáltak. Sikerült továbbfejleszteniük a virágillatosítás és desztillálás technikáit. Kölnben Jean-Antoine Farina elindította az "Eau de Cologne"-t.
 A napóleoni idõkben a birodalom és az udvar túlzásai véget értek. A romantikus kor virágszerû hölgyei visszafogottabb illatokat kerestek, mely jobban kifejezte egyéniségüket. 1789 – ebben az évben a puskapor illata lengte be a francia forradalom hajnalát. Az illatokat lenézték. Visszatértük a Konzulság és Császárság idejére tehetõ. Az uralkodónõ, Josephine, vagyonokat költött egzotikus illatokra, Napóleon pedig szinte függõségbe került az eau de Cologne-nal való masszázzsal. A brit higiénikusok újraélesztették az illatos fürdõk népszerûségét. A romantikus kor alatt a nõk elvesztették érdeklõdésüket a smink és az erõs illatok iránt. Ábrándosak és sápadtak voltak, kezükben enyhén illatosított zsebkendõvel jártak.
 A Modernkorban a XIX. század vége felé az illatipar egyre inkább a középosztálybeli hölgyeket vette célba. Feltûntek az elsõ szintetikus illatösszetevõk. A Második Birodalmat egy rövid ám intenzív idõszakra átitatta a vetiver és a pacsuli. Mindez véget ért a század második felére, mikor is a megerõsödött középosztály kifinomultabb illatok után mutatott keresletet. Virágzásnak indult a luxusáruk kereskedelme és a parfümkészítést egyre inkább mûvészetként tartották számon. Új, eredeti illatok tûntek fel, mint a kumarin, heliotropin, vanília, ionon és az elsõ aldehidek – ezeket vadonatúj kémiai eljárásokkal nyerték és megindították az illatanyagok forradalmát. Ez volt a modern parfümkészítés születése.
1900 -a "Belle Epoque" illat köszönhetõen a jól hangzó névnek és a gyönyörû üvegnek luxuscikké vált. Ez volt a "Belle Epoque" ! Az "Art Nouveau"-t lelkesedéssel ölelték keblükre az emberek. Illat : Coty, a tehetséges jövõbelátó összeállt a szintén nagyreményû Lalique-el és megalkották a valóban luxusterméket a Fashion : Farewell tornurt ! Poiret továbbment a nõi sziluett újrafelfedezésének útján. Az Államok látta a szépség és kozmetikai ipar elõretörését és az úttörõk Elizabeth Arden és Helena Rubinstein megnyitották ajtaikat az új trend elõtt. Újabb illatot azonban csak jóval késõbb adtak hozzá az addigiakhoz.
1920-1930 Az eseménydús húszas évek bakfisai nagy étvággyal vetették bele magukat a emancipáció, újítás örömeibe és felfedezték az aldehides illatok új frissességét. Ezen extravagáns évek alatt a nõk dolgozni kezdtek és emancipálódtak. Isten veletek fûzõk! Ez volt a fiús "Garçonne"-ok avagy bakfisok kora. Hebehurgya könnyedség lengte be a levegõt : sebességrekordok dõltek meg, egész éjszakákon át táncolták a Charleston-t, a némafilmek sztárjaitól pedig mindenkit el volt ájulva ... Az aldehidek frissességet és energiát vittek az illatok világába.
 A II. Világháború után a Haute Couture és az illatok együttese megalkotta a Hollywood által inspirált nõi csáberõ új imidzsét. 1930 – a Nagy Gazdasági Világválság ... tömeges munkanélküliség, majd kitört a II. Világháború. Fasizmus, népirtás. A divat alkalmazkodott a korlátokhoz. Ezek voltak Hollywood “sose halunk meg” napjai, melyek alatt a stúdiók felépítették a csillagok kultúráját. A háború után Christian Dior elindította a New Look-ot, a változó idõk látható jelét. Jól fogyott a Marie Claire, az elsõ nõi magazin, mely egyes részei a divatról és szépségrõl szóltak, de helyet kaptak benne az orvos válaszol típusú rovatok és a folytatásos szerelmi regények is. A designer-ek megalkották a különbözõ egyéniségek illatait: mindenkinek a saját életstílusa alapján. A kitûnni vágyók designer által tervezett parfümöt viseltek.
 Az 50-es években az illat elvesztette exkluzív image-ét. Megjelent az elsõ férfi eau de toilette. Megszületett az elsõ amerikai parfüm. Rágó, farmer, rock’n’roll : Európa vágyódva tekintett Amerikára és szex szimbólumaira. Ekkor kezdõdött a hidegháború. A háztartási gépek háziasszonyok millióinak változtatták meg a mindennapi életét. A konfekciómárkák lassan kiszorították a tömegruhákat. Az illatok egyre inkább hozzáférhetõvé váltak: tónusuk közkedveltté és érthetõbbé vált így szélesebb közönséget vonzottak. Az ötvenes évek hozták meg a férfias eau de toilette virágkorát. A levendula és vetiver diszkréten elegáns illata hozzátartozott a mindennapi jólápoltsághoz. Az amerikai hatás továbbra is fennmaradt, Estée Lauder piacra dobta elsõ illatát.
 1960-ban beköszöntött a szembenállás kora és a szociális viselkedés változása. Az illatok tekintetében ezt az új frissesség feltûnése jelezte. A hatvanas években növekedésnek indult a gazdaság alacsony vagy nem is létezõ munkanélküliséggel. A San Francisco-ból induló hippi mozgalom bevette Európát. A test és az öt érzék jelentõségét felfedezve elindult a szexuális felszabadítás. "Make love, not war". A fiatalok lázadók voltak, komoly tüntetésekre került sor a Vietnámi Háború ellen, mely egyben táptalaja volt az 1968 Májusában kitört diáklázadásoknak. A pacsuli uralta az utcákat, de erre a divatipar rá se hederített. Az eau fraiches ... új könnyedség vagy a parfüm vádbeszéde?
 A hetvenes években a nõk kikövetelték individualizmusuk elismerését és büszkén hordták az “életstílus” illatokat. A férfiak tisztálkodási/borotválkozási rituáléjukon kívül is elkezdték használni az illatszereket. A hetvenes években több új életstílus tûnt fel : feminizmus, vissza a természetbe, homoszexuális mozgalom, punk, újromanticizmus. A ruhák tükrözték viselõjük élethez való hozzáállását és saját ötleteit. Gyakran ötvözték a különbözõ stílusokat. A divatban az illat legfontosabb összetevõje az “üzenete” volt. Mind az Egyesült Államokban, mind Franciaországban új, kifinomult vagy provokatív máskor gyengéden természetes és romantikus illatkoncepciók vonzották a hölgyeket. Akik nem értették ezen kettõsséget, kudarcra voltak ítélve. Az eau de toilette után külön férfiaknak tervezett illatok jelentek meg a piacon: a férfiillat nem korlátozódott csupán a borotválkozás utáni arcszeszre.
 1980-1990 individualizmus és konfrontáció. Az illat lármás, erõs, a szörfösök és yuppie-k által keresett erõs hatások leképezéseként. A nyolcvanas évek ismertetõjegye az erõs érzékekre gyakorolt benyomás volt. A berlini fal leomlása a különbözõ ideológiák szétesését visszhangozta. A férfiak és nõk fárasztó versenyfutásba kezdtek hivatali sikereket hajszolva. A testépítés, széllovaglás és síelés ekkor voltak a csúcson : a testet a legjobb kondícióban kell tartani, legyünk gyorsak és hatékonyak. A férfiillatok a természet elemeivel való ütközésben magasztalták fel a férfitestet. A nõk másrészrõl erõt sugárzó ruhákat hordtak és túl erõs illatokat, hogy így hirdessék szakmai sikereiket. Az új, Egyesült Államokból származó gyümölcsös irányzatok új irányt adtak a férfi és nõi illatoknak
 1990-2000 A materializmus egyre inkább a múlt ködébe vész. A férfiak és nõk egy tisztább világra áhítoznak. Megosztják illataikat, mely az új frissesség után való kutakodást tükrözi. Az Öböl-háború, AIDS ... a két fõ esemény, mely a második évezred végén középpontba állította társadalmaink félelmeit és aggályait. Hogy elszakadjunk az egyre inkább anyagiassá váló világtól, fejest ugrottunk a rap vagy techno zenébe, begubóztunk vagy magunkévá tettük a New Age életstílust. Az Internet, mint egy óriás háló rátelepedett életünk minden mozzanatára, sõt még azon is túl ... Ez volt a bolygóközi falu megszületése. Bizonyos parfümök visszanyúltak a gyermekkor lágyabb emlékeihez, összekapcsolva az ízlést és szaglást a vanília, karamell és tej édes jegyeivel. A férfiak egyre inkább nyitottak lettek saját érzelmeikre. Az illatokat régen csábításra használták. A nyolcvanas évek kilengésinek ellensúlyozásaképpen az új "eau" friss vízillatú volt, mintha az egyszerûség utáni szomjunkat akarta volna oltani. Az illatok a tenger, víz, növények és virágok illatát idézték, természetes érzetet keltve, újra az alapokra helyezve a hangsúlyt, melyek a föld, tûz, víz és szél.

A parfümök története, illatcsaládok, vásárlás
 
 A parfümök, illetve a kellemes illatok használata több ezer éves múltra tekint vissza. Mondhatjuk, hogy az emberiséggel egyidõs. Már az ókorban felfedezték, hogy a különbözõ illatok hatással vannak az emberi testre, lélekre, érzelmekre.
Az egyiptomiak az illatos virágokat olajba áztatták, átszûrték, és ezzel illatosították magukat. Az ókori görögök a házuk padlójára és falára is bõven szórták az illatokat. A rómaiak a fürdõhöz és a ruhájukhoz is illatos olajokat használtak, sõt a lámpásaikhoz is, ami aztán az egész helyiségben kellemes illatot teremtett. Már az I. században készítettek rózsavizet.
A XIV. században kísérletezték ki az alkohol tisztításának módszerét. Orvosi célokra, likõrökhöz, késõbb pedig a parfüm készítéshez használták.Az illatszerek divatba jöttét Európában Medici Katalin nevéhez kapcsolják, a XVI. században. Ekkor élt Mauritius Frangipani, akit a mai parfümök megteremtõjének tekintenek, mivel õ volt az elsõ, aki az illatanyagokat égetett szeszben oldotta fel. Ez idõben igen megbecsült szakma volt az illatszerész. A parfümök használata egyre népszerûbb lett. A XVIII. századra tehetõ a kölnivíz megjelenése. Csodavíz néven egy olasz ószeres kezdte árusítani, aki aztán Kölnben telepedett le és a Kölnischwasser = kölnivíz nevet adta neki. Az 1920-as években William Cruise által kidolgozott skála szerint minden parfümhöz hozzárendelhetõ a maga illatpiramisa. Ez az illatok párolgási sebességét mutatja. A piramis alapját alkotják az alapillatok: ezek az illatok maradnak meg a bõrön legtovább.
A piramis középsõ része a szívillatok: általában nem érezhetõk azonnal 10-30 perc elteltével bontakoznak ki a bõrön és 4-5 órán keresztül maradnak meg. Ezek alapján soroljuk a parfümöket illatcsaládokba.
A piramis csúcsa a fejillatok: gyorsan párolognak, kb. 10-15 percig érezhetõk. A parfümök alapanyagai növényi (pl.: virágok, levelek, fakéreg, gyümöcshéj, gyökerek, magok, gyanták) és állati (pl.: szürke ámbra, pézsma, cibetmacska, kasztoreum) eredetûek.


Illatcsaládok


  -Ciprusos: nevét a Chypre Coty nevû parfümrõl kapta.
A shipr illatcsalád 3 alcsaládja a shipr-gyümölcsös, shipr-fás és a shipr-állati.
  -Fás: kifinomult, elegáns illat. Egyik összetevõje a szantálfa, melyet már az ókorban is használtak a füstölõpálcikákban.
Alcsaládjai: virágos, gyümölcsös, pacsuli tartalmú és vetiver.
  -Páfrány: elnevzését a Fougcre Royale (Királyi Páfrány) parfümrõl kapta.
Két alcsaládja van: egyikben a páfrány, másikban a levendula illat a domináns.
  -Virágos: a legváltozatosabb illatcsalád.
Alcsaládjai: virág-gyümölcs, virág-keleties, virág-vízi, virág-zöld, virág-aldehid.
  -Citrusos: hûvös, friss érzést biztosít.
Négy alcsaládja van: citrom, narancs, mandarin és bergamott.
Keleties: érzéki, egzotikus kompozíció.
Alcsaládjai: keleties-virág, fûszeres és ámbra.
A parfümök illatának tartóssága attól függ, hogy az illatolaj mekkora koncentrációban van jelen az alkoholban.
2% - 5% : EDC Eau de Cologne kölni. Illata nagyon gyorsan elillan.
4% - 8% : EDT Eau de Toilette. Illata fél - egy órán keresztül érezhetõ.
15%-18%: EDP Eau de Parfum. Illata tartós, 12 - 24 órán át.
20%: Parfüm. Magas koncentráltság, az illat egész nap érezhetõ.


Vásárlás


Az emberi orrban kb.: 10 millió érzékelõ sejt van, melyek rögtön továbbítják az üzenetet az agyunknak. Ezért életünkben nagyon fontos szerepe van az illatoknak. Egy jól megválasztott parfüm nemcsak ránk, de környezetünkre is pozitív hatással lehet. Ez természetesen fordítva is igaz. Vannak akik a könnyû, friss, mások a nehéz, fûszeres, vagy éppen a fanyar illatokat kedvelik.
A parfümök minden bõrön másképpen illatoznak, mivel az illatanyaguk keveredik a testillattal. Ezért nem elég csak a divatot követni és megvenni egy parfümöt azért, mert éppen tetszik a márkája, a csomagolása, az üveg formája, vagy valamelyik világsztár adja a nevét hozzá. Saját egyéniségünkhöz illõ parfümöt választani nem könnyû. Egyrészt azért, mert ahogy említettem minden parfüm mindenkin más illatú, így nem elegendõ, ha az üzletben megszagoljuk az illatcsíkokat, mert bõrünkön más illata lehet. Másrészt amikor elmegyünk vásárolni egyszerre három négy illatnál többet nem érdemes kipróbálni, mert ennél többet nem tudunk különválasztani egymástól. Tehát ne egy nap alatt akarjunk dönteni.

Parfümöt venni mûvészet!


A személyiség jegyeink hangsúlyozására alkalmasak az illatok. A parfüm sajátossága, hogy minden bõr felületén másként illatozik. Ez rejtélyesnek tûnik, de igen egyszerû kémiai magyarázata, hogy az illatanyag a bõrön összekeveredik az illatot viselõ saját testillatával. Ezért egy leheletnyi parfümöt dörgöljünk a kezünkön a csukló feletti részre, ahol a bõr vékony. Itt azonnal látható, hogy irritáló-e a választott parfüm és azt is hamar meg tudjuk állapítani, hogy kellemes illatú-e. Nem elég tehát csak az üveget, vagy az illatmintául szolgáló lapocskát megszagolni. Érdemes kitapasztalni, hogy melyik illat típust kedveljük általában. A könnyû, a nehéz, a fûszeres, a friss, vagy a fanyar illatokat? Ha sikerült besorolni ízlésünket, máris könnyebbé válik a válogatás. Azért nem lehet egy nap alatt parfümöt választani, mert egyszerre három, négy illatnál többet nem leszünk képesek elkülöníteni egymástól, így lehet, hogy a hosszasan válogatott illat otthon már kellemetlennek fog tûnni. Érdemes minden lehetõ alkalmat kihasználni egy kis illat kóstolgatásra és a legjobb élményeket adó illatok márkanevét feljegyezni, arra az alkalomra, ha venni szeretnénk


Az aromák tartóssága


  A parfümillat olyan, mint egy nyíló virág, mely lassan és fokozatosan nyitja meg szirmait. A belerejtett, megkomponált illatok sokasága fokozatosan árad szét az éterben, összeolvadva a bõr és a test párolgásával. El kell telnie egy kis idõnek, míg összes illatkomponensét "megmutatja" viselõjének. Ezért az illatok érvényesülésének meghatározott ideje van. Ennek alapján három úgynevezett illatjegyet különböztetünk meg. Az elsõ a felsõ illat, fejjegy vagy felsõjegy – ez az elsõ benyomás, mikor három-négy fújás után a parfüm azonnal kifejt egy hatást. A második a középréteg, vagy szívjegy – ez az illat szíve, lényege, mely körülbelül húsz perc múlva érezhetõ. A harmadik az alapillat, bázisjegy, vagy alsójegy – ez a maradandó illatjegy, mely egész napra biztosítja a kellemes illatot.
Fogyasztó illatok
 Elképzelhetõ, hogy hamarosan olyan parfümök jelennek meg az illatszerboltokban, amelyek nemcsak illatosabbá, de vékonyabbá is teszik a hölgyeket. A kozmetikai cikkeket gyártó Shiseido Company kutatói felfedezték, hogy az emberi agy bizonyos illatok hatására az egyes szerveket zsírégetésre "veszi rá".

Különösen hatásos a grapefuit illata


  Egy japán óriáscég kutatói szerint fogyáshoz különösen hatásos a grapefruit, a bors, az édeskömény és a tárkony illata. A Shiseido szóvivõje kifejtette, hogy a termék – grapefruit vagy bors illatban – már márciusban a japán boltok polcaira kerülhet, de a termék árát egyelõre nem kívánta elárulni. A tesztek során húsz hölgy egy hónapon keresztül használta az illatos testápolót, és átlagosan 1,1 kilogrammot veszítettek súlyukból. A vállalat szeretné titokban tartani a súlycsökkentõ illatok receptjét, mindössze annyit árult el, hogy a felfedezésük az UCP (uncoupling protein, magyarul szétkapcsoló fehérje) elméletén alapul. (Ananova)


Állati illatok

 A legdrágább parfümök állati eredetû illatanyagokból készülnek. A pézsmaszarvas nemi váladékából nyerik a pézsmát, a pézsmapocok és a floridai kajmán is termel hasonló illatanyagot. A cibet a cibetmacska farka alatt található páros zacskóban termelõdik. A szürke ámbra az ámbráscet váladéka, amely a tengerben lebeg. Egyes szakértõk szerint az ámbra képzõdését a cet egy betegsége váltja ki. A hódzsír a hód mirigyváladéka, ami frissen sûrû, folyékony anyag, de füstöléssel kiszárítják. Az állati eredetû illatanyagok lassabban illannak el, mint a növényiek.
A parfüm és a kölni nem ugyanaz. Parfümnek kizárólag azt az extraktumot nevezik, amely az oldószerben legnagyobb arányban, 15–50 százalékosan tartalmazza az illateszszenciát. Az üvegeken az szerepel: Parfum de Toilette, vagy Eau de Parfum. Az Eau de Toilette nagyobb arányú hígítás eredménye. A kölnivíz, az Eau de Cologne a legkisebb illatszer-koncentráció, amely még jellegzetes, hosszan tartó illatú. Mostanában terjedtek el a testharmatok, a Body Mist, Eau de Tonique pour le Corp, amelyeket az egész testre lehet permetezni.


Az edt parfüm és a többiek
 
  Az illatszerek gyakorlatilag olyan illóolaj keverékek, amit tömény, nagy tisztaságú alkoholban oldanak fel. Ebbõl már következik, hogy az illatszerek töménysége, ereje - azaz olaj-alkohol aránya - nagyban különbözhet. A parfüm a legerõsebb, legtöményebb illatszer, hiszen ennek a legmagasabb az olajtartalma, ami számokban azt jelenti, hogy 15-25 százalékban tartalmaz parfümolajat. A többi illatszer eau-nak, azaz illatos víznek minõsül. Tehát a parfümöt követi az Eau de Parfum, majd következik az Eau de Toilette (toalettvíz), végül a leghígabb az Eau de Cologne (kölnivíz). A parfümolaj aránya: Parfüm (P) - 15-25 % Eau de Parfum (EDP) - 8-15 % Eau de Toilette (EDT) - 4-8 % Eau de Cologne (EDC) - 2-5 %. A helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy egyes parfümgyártók újabb elnevezéseket is bevezettek. Ilyen a Parfum de Toilette, mellyel általában ugyanazt a töménységet jelölik, mint az EDP esetében, de az sem kizárt, hogy EDP és parfüm közötti töménységet kapunk. Az újabban forgalomba került Eau Frache általában kevesebb, mint 3 százalékban tartalmaz parfümolajat. Persze elõfordulhat az is, hogy a keverékarány nem egyezik a kapott elnevezéssel. Általában igaz, hogy minél több parfümolajat tartalmaz a parfüm, annál hosszabban tart az illat, és egyben annál magasabb is az egységnyi ára. Az Eau de Toilette és az Eau de Cologne-t használhatjuk, az Eau de Parfum azonban már töményebb változat, ami hosszabban megmarad, a szárazabb bõrûeknek tehát különösen ajánlott. A parfüm persze a legerõsebb és leghosszabban tartó. Bár drágább hígabb társainál, bölcsen használva tovább eltarthat azoknál. Franciaországban például igen kelendõek a parfüm töménységû illatszerek, hiába, a francia nõk tudják ezeket értékelni és használni. Figyeljünk arra, hogy a töményebb illatszerekbõl elég csupán a fül mögé (bár itt hamar elillan), nyakra, mellek közé, csukló belsõ részére, kar vagy térdhajlatba, sõt akár a boka belsõ részére is (ne lepõdjünk meg, az illat felfelé száll) tenni. Ami még igen lényeges, hogy a különbözõ erõsségû kiszerelések (EDT, EDP, stb.) hasonló illatélménnyel szolgálnak, de nem pontosan ugyanolyannal! Az összetételük és a hatásuk is gyakran különbözhet, az Eau de Toilette például hamar kibontakozhat majd leszáradhat, míg a parfüm lassabban tárulkozik fel és hosszabban tart. A töményebb verzió gyakran alkalmibb, nyíltabban ****is, tehát tartalmában, jelentésében is mélyebb illat így éljünk vele.
Eau de Toilette (Edt parfüm) Ebbõl találunk a legtöbbet a polcokon, ez a parfümfajta öt-nyolc százaléknyi illatesszenciát tartalmaz, így fele olyan tömény, mint az Eau de Parfume. Egy parfümbõl sokszor nem ugyanaz a toilette és a parfume verzió, így nem kell megijednünk, ha kedvenc illatunkat máshogyan érzékeljük. Általában mindkettõ azonos karakter, és a töményebb verzió a feminimebb, ****isebb, alkalmibb, így ezt szem elõtt tartva válasszunk! Ezt a különbséget jól érezhetjük például a Chanel Allure-nél. Az Eau de Toilette-et is érdemes úgy használni, hogy a levegõbe permetezzük, majd belesétálunk, ám ezt a parfümfajtát bátran kiegészíthetjük a választott illat testpermetével (Bosy Mist), testápolójával és tusfürdõjével is, sõt, ajánlott vizes hajra is permetezni belõle rögtön hajmosás után, mert fantasztikusan megtartja az illatot, és sokkal tartósabb, mint a bõrünk.


Minél töményebb, annál tartósabb?

  A legtöbb márkánál megtalálhatjuk a különbözõ koncentrációjú készítményeket:
Parfümnek csak az az extraktum, vagyis kivonat nevezhetõ, mely az oldószerben (általában alkoholban) a legnagyobb arányban (20-30%-ban) tartalmazza az illateszenciát. A parfüm alkoholkoncentrátuma határozza meg a minõségét és a bolti árát. A parfümöknek 4-6 órás az illatérvényesülési ideje, azaz tartóssága. A gyakran használatos Eau de Toilette (edt parfüm) 4-8 százalékos illateszenciát tartalmaz körülbelül 80 százalékos alkoholfokban. Majdnem olyan tartós mint a parfüm. A legnagyobb arányú hígítás eredményeként keletkezik az "eau", vagyis a "víz", és 1-3 százaléknyi hígítású a Splash Cologne, azaz a kölnivíz (Eau fraiche), amely már viszonylag hosszan - 1-2 óráig - megtartja illatát. A parfüm-púderek 9 százalék, a parfüm-krémek 8 százalék, a testápoló krémek 3-5 százalék illatesszenciát tartalmaznak.


A kölnivíz története

 
  Csalóka, hogy a manapság divatos húsvéti locsolóvizeket kölni néven emlegetik. Kölninek ugyanis csupán a német Köln városából származó vizet, a Kölnisch Wassert nevezhetjük, minden mást toalettvíznek, parfümnek, illatszernek hívnak. Az eredeti kölnivíz olyannyira megbecsült illatszer, hogy születési helyén külön múzeumot szenteltek neki. Az 1995-ben megnyitott kiállítás a Glockengassén kapott helyet, ott, ahol az illatos eszenciát elõször gyártani kezdték. Köln városát 1794-ben elfoglalták a franciák, a város parancsnoka pedig azonnal kiadta az utasítást, hogy számozzák át az utcákat és házakat, hogy a németül nem értõ francia csapatok is könnyen tudjanak tájékozódni. A vegyész Mühlens család háza a 4711-es számot kapta, így vált egy egyszerû házszám a késõb parfüm márkává.
 

oldal tetejére
Női parfümök
 • Aquolina Pink Sugar
  Aquolina Pink Sugar
  5.400 Ft
 • Dolce & Gabbana D&G Light Blue
  Dolce & Gabbana D&G Light Blue
  13.800 Ft
 • Hugo Boss Boss ORANGE
  Hugo Boss Boss ORANGE
  9.600 Ft
 • Nina Ricci NINA L'Elixir
  Nina Ricci NINA L'Elixir
  11.300 Ft
 • Nina Ricci NINA
  Nina Ricci NINA
  10.300 Ft
 • Lancome La vie est belle edp 2012
  Lancome La vie est belle edp 2012
  23.500 Ft
 • Aquolina NEW Pink Sugar Sensual
  Aquolina NEW Pink Sugar Sensual
  6.400 Ft
 • Nina Ricci Ricci RICCI
  Nina Ricci Ricci RICCI
  10.100 Ft
 • Chanel Chance
  Chanel Chance
  26.600 Ft
 • Hugo Boss Boss Femme
  Hugo Boss Boss Femme
  10.300 Ft
Férfi parfümök
 • Paco Rabanne 1 Million
  Paco Rabanne 1 Million
  15.000 Ft
 • Hugo Boss Boss (grey)  (Bottled)
  Hugo Boss Boss (grey) (Bottled)
  10.300 Ft
 • Bulgari Aqua
  Bulgari Aqua
  10.100 Ft
 • Chanel Allure Home Sport
  Chanel Allure Home Sport
  26.100 Ft
 • Versace Pour Homme Medusa
  Versace Pour Homme Medusa
  9.300 Ft
 • Versace Blue Jeans
  Versace Blue Jeans
  5.900 Ft
 • Calvin Klein Euphoria INTENSE
  Calvin Klein Euphoria INTENSE
  11.000 Ft
 • Hugo Boss Boss Bottled Night
  Hugo Boss Boss Bottled Night
  10.300 Ft
 • Giorgio Armani Armani Diamonds
  Giorgio Armani Armani Diamonds
  10.500 Ft
 • Diesel Plus Plus (white)
  Diesel Plus Plus (white)
  4.500 Ft


 

 
 
© 2004 parfumbolt.com